محل تبلیغات شما

فغانستان در سال ۱۳۹۵ دو هزار و ۱۴۴ تن عسل تولید کرده است. همین اکنون ۶ هزار و ۷۱۳ نفر در سراسر کشور مصروف پرورش زنبور و تولید عسل می‌باشند. گسترش تولید و استفاده از عسل در کشور، علاوه براین که بر تجارت و اشتغال رونق خواهد بخشید، صحتمندی و سلامتی شهروندان را بهتر خواهد ساخت.
براساس برنامه‌های حکومت، تولید و تجارت عسل در کشور، در سال‌های پیش رو گسترش خواهد یافت. باتوجه به استقبال مردم از پرورش زنبور و تولید عسل، نهادهای مختلف دولتی و بین المللی برای حمایت از شاغلین این بخش دست به کار شده اند و حمایت‌های لازم را در این راستا انجام می‌دهند.
براساس گفته‌های مسوولان اتاق تجارت کشور، در حال حاضر۶۰ درصد از نیاز بازارهای کشور به عسل از طریق تولیدات عسل داخلی تامین می‌شود و حتا بخشی از عسل‌های تولید شده به خارج از کشور نیز صادر می‌گردد.

روند تولید و گسترش عسل طی سال‌های اخیر

در یک و نیم دهه اخیر، تولید و فروش عسل در کشور روند رو به رشد داشته و به گفته وزارت زراعت و مال‌داری، اوسط رشد تولید سالانه عسل در کشور، ۸.۸ در صد و در سال ۱۳۹۵ در مقایسه با سال ۱۳۹۴، ۳۰ درصد بوده است. بر اساس ارقام‌های ارایه شده‌ی این نهاد، در سال ۱۳۸۲، چهارصد و ده تن عسل در افغانستان تولید شده و این در حالی است که در سال ۱۳۹، ‌دو هزار و ۱۴۴ تن عسل در ۳۲ ولایت کشور تولید شده بود.
بر اساس معلومات ارایه‌شده از سوی نهادهای مسوول، ولایت‌های هرات، هلمند، نیمروز، فراه، زابل، غزنی، وردک، بامیان، دایکندی، لوگر، کاپیسا، کابل، پروان، بغلان، کندز، تخار، بدخشان، پکتیا، پکتیکا، خوست، ننگرهار … در تولید عسل پیش‌گام‌اند و سالانه از بین ۴ تا ۵ هزار کیلو گرام عسل در هر ولایت تولید می‌شود که از این میان در ولایت هرات، سالانه ۳۵۰۰ کیلو گرام عسل تولید می‌شود و بیش از ۵۰ فارم زنبورداری در این ولایت فعال است. طبق گفته وزارت زراعت، صد هزار زنبور عسل در ده روز، ۶۰ کیلوگرم عسل تولید می‌کنند.
افزایش تولید عسل در کشور، باعث کاهش واردات این محصول و توسعه پوشش نیازهای بازار داخلی درحد ۶۰ درصد شده است. مسوولان در وزارت تجارت نیز گفته‌اند که سالانه بازار داخلی افغانستان به پنج میلیون کیلو گرام عسل نیاز دارد که از این مقدار عملاً در حال حاضر۶۰ درصد در داخل افغانستان تولید و تامین می‌شود و ۴۰ درصد دیگر از کشورهای مختلف وارد می‌شود.
طبق آمارهای ارایه شده‌ی نهادهای مربوط دولتی، در سال ۱۳۹۲، ۱۴۴ هزار کیلو گرام، در سال ۱۳۹۳ چهل و نُه هزار کیلو گرام در سال ۱۳۹۴ شش هزار و ۶۰۰ کیلو گرام عسل وارد کشور شده است. در حال حاضر افغانستان از ایران، عربستان، پاکستان و برخی از کشورهای اروپایی و حتا امریکا عسل وارد می‌کند.

تولید عسل، اشتغال و برنامه‌های حکومت

نهادهای ملی و بین‌المللی برنامه‌های وسیعی برای حمایت از گسترش تولید و تجارت عسل در کشور دارند، زیرا توسعه تولید و تجارت این محصول سبب گسترش اشتغال و رونق اقتصادی می‌گردد. حمایت از دهقانان، ایجاد لابراتورهای استندرد و کنترول کیفت و هم‌چنین حضور و اشتراک در نمایشگاه‌های ملی و بین‌المللی می‌تواند باعث ارتقای آگاهی مردم و افزایش اشتغال در عرصه تولید و تجارت عسل شود.
بر اساس معلومات منابع حکومتی، در حال حاضر، در سراسر کشور، ۶ هزار و ۷۱۳ نفر- زن و مرد مشغول کار در بخش زنبورداری اند که در قالب ۵۸ کوپراتیف و ۱۰ اتحادیه فعالیت دارند. وزارت زراعت می‌گوید که تا کنون توانسته در حدود ۲۳۷ هزار صندوق زنبور عسل را در اختیار زنبورپروران قرار دهد و تنها در سال گذشته، وزارت زراعت، ۴ هزار و ۱۱۰ صندوق زنبور عسل را با وسایل زنبورداری برای ۲ هزار و ۵۵ خانم در ۳۴ ولایت توزیع کند تا به گسترش روند اشتغال ن در کشور نیز اقدام مناسب صورت گرفته باشد.
این در حالی است که افغانستان با داشتن محیط و هوای مساعد و مناسب برای تربیت زنبور عسل، ظرفیت نگهداری بیش از یک میلیون صندوق زنبور را دارد.
از طرف دیگر، برای حرکت به سمت علمی و فنی‌کردن صنعت زنبورداری و تولید عسل، در سال گذشته حکومت، ۲۰۰ تـَن از محصلان دانشکده زراعت و انستیتوت زراعت و وترنری را به صورت نظری و عملی در بخش‌های مختلف زنبورداری آموزش داده است. نیز از طریق تدویر کورس‌های آموزشی و ورکشاب‌ها، به ۳۰۰ نفر از ماموران زنبورداری و زنبورداران در بخش‌های گرده‌افشانی، تربیت ملکه، برداشت حاصل و مدیریت زمستانی آموزش داده است.
در راستای نهادینه‌‌کردن تولید عسل و حل مشکلات حقوقی و سایر مشکلات شاغلان این بخش، اتحادیه ملی زنبورداری ایجاد شده و پالیسی ملی زنبورداری نیز در حال تدوین می‌باشد. پیش‌بینی می‌شود که اگر برنامه‌های اعلان شده حکومت و همکاران بین‌المللی افغانستان در این سکتور بدون چالش تطبیق شود، افغانستان طی دو یا سه سال آینده در تولید عسل به خودکفایی دست یابد.
با این حال هنوز هم چالش‌ها و مشکلات جدی فرا راه استفاده درست و بهره‌برداری موثر از عسل تولیدشده وجود دارد. نبود امکانات لازم برای تداوی زنبورهای عسل در داخل کشور یکی از مشکلات موجود در این بخش می‌باشد. پایین‌بودن نرخ عسل‌های وارداتی به دلیل پایین‌بودن کیفت، نیز یکی دیگر از تهدیدها فرا راه بازار عسل‌های با کیفت داخلی به حساب می‌رود که انتظار چنین است که حکومت در اسرع وقت برای حل این مشکلات گام‌های لازم را بردارد. هم‌چنین نیاز است در قسمت تضمین و کنترول کیفت نیز گام‌های جدی از سوی حکومت برداشته شود تا زمینه صادرات به خارج و نیز جلب اعتماد خریداران داخلی بیشتر فراهم شود.

شهر گمشده آتلانتیس، افسانه یا واقعیت

مدلسازی اقلیم مریخ توسط دانشمندان

کشف مقبره‌های عظیم

عسل ,تولید ,هزار ,سال ,کشور ,افغانستان ,عسل در ,تولید و ,در سال ,هزار و ,و تجارت

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها